Zapraszamy do wypróbowania kolejnego ciekawego eksperymentu!
PRZYGOTUJ:
- słoik
- butelkę octu
- jedno jajko
SPOSÓB WYKONYWANIA DOŚWIADCZENIA:
1. Słoik wypełnij octem, przynajmniej do połowy.
2. Powoli zanurz jajko w occie. Odstaw na 24 godziny.
3. Po upływie doby wyjmij jajko.
CO MOŻESZ ZAOBSERWOWAĆ?
Od razu można zauważyć, że jajko nie ma skorupki. Jajko będzie śliskie w dotyku, będzie można je delikatnie zgniatać lub nawet rzuć na niewielką odległość. Jeżeli jajko zostanie odpowiednio podświetlone, będzie się dało zauważyć żółtko. Zapach jajka może nie być przyjemny i oczywiście jajko nie nadaje się już do spożycia!
Zachęcamy do podzielenia się z nami efektami Waszych doświadczeń. Zdjęcia i notatki możecie wysłać na adres mailowy: olimpijskieswietliczaki@gmail.com, na pewno zostaną opublikowane na naszym blogu! :)